Un nou magazin cu obiecte bisericeşti pentru credincioşi
După Sfânta Liturghie oficiată marţi, 17 ianuarie 2017, de hramul Bisericii Domneşti Sf. Anton – Curtea Veche, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a sfinţit lucrările efectuate la noul magazin bisericesc amenajat în apropierea lăcaşului de cult.
La final, Patriarhul Daniel a evidenţiat rolul misionar al spaţiului inaugurat.
Această lucrare care s-a făcut aici, în partea dreaptă de la intrare începe cu «Filocalia» şi apoi continuă cu icoanele, ne arată că este nevoie de misiune. Misiunea cea mai mare este când menţinem ca primii învăţători ai noştri pe sfinţii din toate categoriile şi toate timpurile. Acest eveniment deosebit a însemnat muncă multă, dar şi folosirea spaţiului existent la subsol pentru o lucrare misionară. Multe biserici se confruntă cu lipsa de spaţiu pentru construcţii, dar uneori putem folosi şi spaţiul de la subsol sau demisol pentru a dezvolta lucrări misionare, a spus Preafericirea Sa, potrivit Radio Trinitas.
În continuare, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit şi despre ocrotitorul bisericii, Sfântul Antonie ce Mare, care este începătorul vieţii monahale anahoretice.
El a fost un sfinţitor de suflete. După el au venit monahii care organizează mari obşti cum este Pahomie cel Mare, dar şi alţii. El nu s-a ocupat atât de mult cu organizarea monahismului, ci cu organizarea interioară a sufletului. Desigur, rămâne ca părintele cel mai ilustru al monahismului din întreaga lume, deşi erau unii monahi chiar şi înainte de el, dar el a arătat forţa spirituală a monahismului în apărarea dreptei credinţe.
Prin sfinţenia, smerenia şi simplitatea sa, a mai precizat Părintele spiritual al românilor ortodocşi, sfântul a impresionat şi a adunat o mulţime de monahi. În Filocalie are unele scrieri atribuite, deşi în general nu a scris cărţi, iar în Pateric se află apoftegme care sunt pline de înţelepciune. Spre sfârşitul vieţii, când a fost întrebat ce ar mai face în viitor dacă ar trăi mai mult, el a răspuns «Aş învăţa să mă pocăiesc mai bine», arătând prin aceasta că Taina Pocăinţei este Uşa intrării în Împărăţia Cerurilor, a explicat Patriarhul ţării noastre.
Credincioşii prezenţi au fost binecuvântaţi cu apă sfinţită de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.
Pentru activitatea desfășurată, Părintele paroh Gheorghe Zaharia a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel ordinul Sfântul Antim Ivireanul pentru clerici.
Iulian Dumitrascu
Sursa: basilica.ro