Sarbatoarea Sfantului Antonie cel Mare la Curtea Veche

 

 

Biserica Domneasca - Paraclis Patriarhal - Sfantul Anton - Curtea Veche din Capitala isi sarbatoreste, in fiecare an la 17 ianuarie, ocrotitorul spiritual, pe Sfantul Antonie cel Mare, a carui icoana facatoare de minuni se afla in acest sfant lacas. Anul acesta, bucuria duhovniceasca a sarbatorii a fost sporita de prezenta Patriarhului Romaniei in mijlocul credinciosilor acestei parohii. Sute de credinciosi au participat, cu ocazia celui de-al doilea hram al celei mai vechi biserici din Bucuresti, la Sfanta Liturghie oficiata de catre Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop Vicar Patriarhal, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.
 
La finalul Sfintei Liturghii, in cuvantul de invatatura adresat credinciosilor prezenti, Patriarhul Romaniei a elogiat personalitatea parintelui monahilor, Sfantul Cuvios Antonie cel Mare
 
La final, Patriarhul Romaniei a oferit mai multe carti liturgice si misionare lacasului de cult si a felicitat preotii slujitori pentru intreaga activitate. La randul sau, Parintele paroh Gheorghe Zaharia a oferit Preafericirii Sale o icoana cu chipul Sfantului Antonie cel Mare. 
 
"Multumim pentru acest dar si desigur, noi incercam sa venim in fiecare an aici pentru ca este parohia din eparhie care ajuta cel mai mult Patriarhia si Arhiepiscopia Bucurestilor. Parohia Sfantul Anton-Curtea Veche este cea mai harnica si darnica in ceea ce priveste ajutorarea lucrarii misionare, nu numai pentru Centrul de Presa Basilica, dar si ajutorarea unor oameni care au nevoie de ajutor rapid in situatii de urgenta. Este o binecuvantare de la Dumnezeu asupra parohiei atunci cand si parohia arata binecuvantarea lui Dumnezeu pentru altii printr-o forma de ajutorare constanta”, a spus Preafericitul Parinte Patriarh Daniel.
 
Credinciosilor prezenti Preafericirea Sa le-a oferit iconite cu chipul ocrotitorului bisericii de la Curtea Veche.
 
Sfantul Antonie cel Mare a devenit ocrotitorul bisericii de la Curtea Veche dupa incendiul din 23 martie 1847 cand Biserica Sfantul Anton din apropierea bisericii de la Curtea Veche a ars in intregime. Biserica are si un muzeu parohial care detine o icoana cu Sfanta Treime la Stejarul Mamvri de la 1715, realizata in timpul domnitorului Stefan Cantacuzino, care face parte din catapeteasma veche a bisericii. De asemenea, mai exista in muzeul bisericii o anafornita daruita bisericii de Sfantul Constantin Brancoveanu, precum si alte obiecte de la sfarsitul secolului al XVIII-lea si din intreg secolul al XIX-lea.
 
Sursa: basilica.ro