Praznicul Bunei Vestiri, Hramul istoric al bisericii

Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a prezentat în ziua Bunei Vestiri modelul de viață al Fecioarei Maria și a îndemnat să-i urmăm.

„Să ne fie Fecioara Maria pururea un model de virtute. A dus o viață deosebită și curată. A fost protagonista celei mai mari și frumoase vești din toată istoria. Să o cinstim așa cum a cinstit-o Dumnezeu”.

„Să-i urmăm virtutea, credința, această hotărâre ca atunci când Dumnezeu ne cheamă și ne propune ceva, să-I răspundem, să facem posibilă în viața noastră lucrarea harului lui Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa la hramul istoric al Bisericii Domnești „Sf. Anton” – Curtea Veche din București.

Episcopul vicar patriarhal a reamintit că Fecioara Maria și-a dat consimțământul de a deveni Născătoare de Dumnezeu, întrucât Dumnezeu „nu forțează”.

„Nicio poruncă a lui Dumnezeu, niciun sfat evanghelic nu se împlinește în lumea aceasta către cineva sau prin cineva fără consimțământul său. În delicatețea și măreția Sa, Dumnezeu nu dictează, nu forțează”.

Posibilitatea de a intra în legătură cu Dumnezeu este un dar oferit omului, a mai afirmat ierarhul.

„El a dăruit omului un dar de mare preț către care și noi tânjim în aceste zile de încercare, zile de pandemie, când oarecum libertățile noastre pământești s-au restrâns. Nu s-au restrâns și nu se vor restrânge libertățile noastre sufletești, libertatea de a fi cooperanți cu harul lui Dumnezeu întru desăvârșirea noastră”.

„De aceea, lucrarea noastră de mântuire care se face prin Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Care a intrat în lume și S-a zămislit în această zi atunci când Fecioara Maria a răspuns Fie… (Luca 1:38) din partea umanității întregi, se continuă pentru totdeauna în lume. Devenim împreună lucrători cu Dumnezeu la mântuire”, a afirmat Preasfinția Sa.

Biserica Domnească de la Curtea Veche – Paraclis Patriarhal cu hramurile Buna Vestire și Sfântul Cuvios Antonie Cel Mare a fost zidită de domnitorul Mircea Ciobanul în anul 1559.

Lăcaşul de cult adăpostește din 4 iulie 2017 un fragment din moaștele ocrotitorului ei spiritual. Acestea au fost aduse de la o biserică din Franța, de lângă Grenoble de IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.

Sursa : Basilica.ro