Rugaciunea de pocainta a Postului Sfintelor Pasti

Perioada Postului Sfintelor Pasti este o perioada in care suntem chemati la pocainta, la mai multa milostenie si rugaciune. Specifica acestei perioade de asceza este Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul, o rugaciune simpla, dar de o mare profunzime. Este socotita Rugaciunea Postului Mare, intrucat este o rugaciune de umilinta si adevarata smerenie. 
 
Este insotita de metanii, ca forma de eliberare a noastra de sub stapanirea pacatului si a toata rautatea din noi. Intreaga fiinta - suflet si trup - face pocainta. Trupul participa la rugaciunea sufletului, sufletul se roaga prin si in trup.
 
Atunci cand este rostita in cadrul slujbelor, rugaciunea aceasta este insotita de metanie nu individual, ci pentru toata biserica, de aceea preotul iese in fata si impreuna cu el fac metaniile si credinciosii din biserica si slujitorii din altar - toata lumea este in stare de pocainta.
 
Daca nu ne pocaim, nu simtim bucuria iertarii si deci, bucuria Invierii. Invierea nu este un spectacol exterior, este in primul rand o bucurie interioara. Si daca ne-am cerut iertarea pacatelor si Dumnezeu ne-a dat-o ca urmare a pocaintei, atunci simtim bucuria interioara a prezentei lui Hristos cel inviat, in inimile noastre.
 
Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul sintetizeaza intreaga lucrare a omului in ascensiunea sa duhovniceasca spre mantuire, recapituland intr-un mod unic toate elementele pozitive si negative ale pocaintei si constituie o adevarata verificare pentru ostenelile noastre personale de-a lungul Postului,  in scopul eliberarii de slabiciunile sufletesti ce ne impiedica sa ne intoarcem catre Dumnezeu.
 
Randuiala Rugaciunii Sfantului Efrem Sirul se face in toate  zilele Postului Mare, iar crestinii o adauga la pravila lor de rugaciune, dimineata si seara. Cei mai evlaviosi  si ravnitori, o pot rosti cu mintea si in alte momente ale zilei, castigand astfel  multa smerenie si mangaiere  sufleteasca. 
 
Sa rugam pe Hristos Domnul sa simtim atat pocainta, cat si bucuria care vine prin rugaciune, sa simtim atat iertarea pacatelor, cat si dulceata rugaciunii. Amin.
 
Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul
 
Doamne si Stapanul  vietii  mele, 
Duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire 
si al grairii in desert, nu mi-l da mie.     
(o metanie mare)
 
Iar Duhul curatiei, al gandului  smerit, al rabdarii si al dragostei, 
daruieste-l mie, slugii Tale.                
(o metanie mare)
 
Asa Doamne, Imparate, daruieste-mi ca sa-mi vad greselile mele 
si sa nu osandesc pe fratele meu, 
ca binecuvantat esti in vecii  vecilor. Amin.       
(o metanie mare)
 
Apoi de trei ori stihurile urmatoare (cu cate o inchinaciune la fiecare stih):
 
Dumnezeule milostiv fii mie pacatosului.
Dumnezeule, curateste-ma pe mine pacatosul.
Cel  ce m-ai  zidit, Dumnezeule  miluieste-ma.
Fara  de numar  am gresit,  Doamne iarta-ma.
 
Se rosteste din nou rugaciunea, cu cate o inchinaciune la primele doua strofe, 
iar la ultima cu metanie mare.